Yapay zekayı geliştirme yarışı önemli bir gerileme yaşadı. Wall Street Journal’a göre OpenAI, kod adı “Orion” olan GPT-5 modelini geliştirmede ciddi zorluklarla karşı karşıya. Başlangıçta 2024 ortası için planlanan projede meydana gelen sorunlar, yeni yapay zeka modelinin beklenenden geç gelmesine yol açacak. İşte detaylar…
GPT-5 neden gecikecek? Nedeni belli oldu
OpenAI, yakında çıkacak olan ChatGPT dil modeli için iki büyük eğitim turu gerçekleştirdi. Fakat sonuçlar beklenenden düşüktü. Kullanılan verilerdeki kalite ve çeşitlilik eksikliği, modelin öğrenmesini sınırlayarak karmaşık görevleri yerine getirme yeteneğini azalttı.
2023’ün ortalarında başlatılan “Arrakis” adı verilen özel bir eğitim, düşük işleme verimliliğini ortaya çıkardı. Bu sorun, gelecekteki eğitim döngülerinin son tarihleri ve maliyetleriyle ilgili halihazırda fahiş olan endişeleri artırdı. Tek bir turun bilgi işlem kaynaklarına yaklaşık yarım milyar dolara mal olabileceği tahmin ediliyor.
OpenAI, internetteki güvenilir veri kıtlığının üstesinden gelmek için sıfırdan veri oluşturmaya yöneldi. Kod yazmak, matematik problemlerini çözmek ve yaklaşımlarını açıklamak için çeşitli alanlardan uzmanlar çalıştırılarak eğitim için daha zengin veriler sağlandı. Ancak bu süreç son derece yavaş ve pahalı olduğundan ek gecikmelere neden oluyor.
Orion projesinde karşılaşılan zorluklar nedeniyle OpenAI, gelişmiş akıl yürütme modellerine odaklanan yeni bir yaklaşımı benimsedi. Bu strateji, modellerin karmaşık sorunları çözmek için özel bir eğitim almadan bile daha uzun süre “düşünme” yeteneğinden yararlanıyor. Bu yaklaşım umut verici olsa da geliştirme maliyetlerini de artırıyor.
Devam eden çabalara rağmen CEO Sam Altman, 2024’te GPT-5 modelinin piyasaya sürülmeyeceğini doğruladı.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?