Kasım 2022’de OpenAI tarafından yayınlanan ChatGPT, kısa sürede dünyanın en popüler yapay zeka araçlarından biri haline geldi. Bu büyük başarı, Google, Microsoft ve Apple gibi teknoloji devlerini de yapay zeka araçları geliştirmeye teşvik etti.
Tabii bu durum, önemli bir problemi de beraberinde getirdi: Kaynak tüketimi. Yapay zeka araçlarının küresel karbon ayak izi açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekiliyor.
Üretken yapay zeka araçları, Japonya kadar enerji harcayacak!
Geçtiğimiz günlerde ChatGPT’nin 300 milyon kullanıcıyı aştığı açıklanmıştı. Bu OpenAI için önemli bir başarı olsa da çevre için aynı düşünülmüyor. Öyle ki üretken yapay zekanın bir yıl içinde Japonya kadar enerji tüketmesi bekleniyor.
Yapay zeka ve etkileri konusunda uluslararası alanda önde gelen bilim insanlarından Profesör Kate Crawford, karbon salınımını azaltmanın aciliyetine dikkat çekiyor. Bunun için teknolojik sistemlerin sürdürebilir olması gerektiğini vurguluyor.
Paylaşılan bilgilere göre ChatGPT, her bir yanıt üretiminde yaklaşık yarım litre su tüketiyor. Kullanıcı sayısının 300 milyonu aştığı göz önüne alındığında, bu durum sürdürülebilirlik açısından ciddi bir endişe yaratıyor.
Tabii teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde su israfını önlemek adına yapay zeka kullanımını azaltmak sürdürülebilir bir çözüm değil. Bu nedenle OpenAI’ın daha verimli altyapılar geliştirmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak çevresel etkileri minimize etmeye yönelik adımlar atması büyük önem taşıyor.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.